SPREMINJANJE NAŠIH NEUSTREZNIH VZORCEV – SAMOPODOBA – šestič

Naši vedenjski vzorci so kot potke, poti, ceste in avtoceste speljane skozi gozd. Dlje časa in bolj pogosto, ko hodimo po eni izmed poti, bolj je ta pot uhojena, zvožena in utrjena (včasih celo tlakovana in asfaltirana z vso moderno prometno signalizacijo) in seveda večja je verjetnost, da bomo v naslednji podobni situaciji ponovno šli po njej.

Velikokrat se dejstva, da hodimo po določeni poti sploh ne zavedamo in če želimo spreminjati svoje neustrezne vzorce, jih moramo najprej ozavestiti – zavedati se moramo začeti, da gremo po točno določeni poti skozi gozd. Šele ko se tega zavemo, lahko začnemo razmišljati, da bi mogoče lahko šli po kakšni drugi oziroma da bi pa v naslednji podobni situaciji uporabili kakšen drug bolj ustrezen vedenjski vzorec. Kako to naredimo? Razmislimo kakšne so še druge možnosti – drugi možni vedenjski vzorci v isti situaciji, lahko se posvetujemo o tem z bližnjimi, prijatelji, si preberemo kakšno knjigo s tega področja ali se posvetujemo s strokovnjakom. Metaforično bi to pomenilo, da sprejmemo odločitev, da bomo skozi gozd začeli hoditi po drugi poti. To pomeni, da bomo morali zavihati rokave, v roke vzeti sekiro ali motorno žago in narediti novo pot. Poleg tega pa potem tudi začeti hoditi in uporabljati to pot. Na ta način bomo to pot utrdili in bo v naslednjih podobnih situacijah postala naša najbolj logična in verjetna izbira. Staro pot bo s časom zarastla robida, grmovje in drevje.

To dejansko pomeni, da moramo za spremembo vedenjskih vzorcev najprej sprejeti odločitev kateri je ustrezen novi vzorec in nato začeti »trenirati« nove vzorce. Večje kot bo število ponovitev »treninga«, bolj nam bo ta vzorec »prišel v kri«.

562 Comments

  1. Elizabeta Cvetek

    To je točno tako. Sama sem ozavestila mnogo svojih vzorcov, ki so slabi oziroma se popolnoma strinjam,da jih je potrebno spremenit. Jaz imam največ problemov, ker ne najdem ” Motorne žage” in ” sekire” s katero bi stopila na drugo pot. Tudi če mi uspe najti orodje, ga ne znam oz. ne zmorem uporabiti. Kako naj si pomogam? Samo ” brco” bi potrebovala. Počutim se kot slepec, ki točno ve kam, ampak nima palice za samostojno hojo.
    Drugače pa čudovita razlaga! LP

    • Sandi

      Očitno boste morali pred začetkom uporabljanja novega orodja ugotoviti, kaj je tisto, kar vas pri tem ovira ali preprečuje, da bi ga začeli uporabljati. Ali je mogoče v ozadju neki strah in če je, kaj je razlog za ta strah itd. Pogumno naprej.

Leave a Reply