Tokrat o samopodobi ponovno brez metafor – SAMOPODOBA – petič

Nekoč je živel fantek, ki je skupaj s svojo mamo, očetom in ostalimi brati in sestrami uporabljal iste vedenjske vzorce in to že od malih nog naprej. Zakaj je uporabljal te vedenjske vzorce sploh ni važno. Uporabljal jih je, včasih z namenom in ciljem včasih le iz navade. Praktično vedno so skupaj uporabljali iste vzorce. Podobno so počeli tudi drugi ljudje. Med sabo so se bodrili ali pa brez besed živeli eden mimo drugega. Nekako so vedeli, da nekaj počnejo in da pri tem niso sami. Ta način funkcioniranja je bil velikokrat zelo težak in naporen, včasih tudi nevaren. Za nekatere celo tako nevaren, da so izgubili življenje (po nesreči ali pa hote). Ampak to našega fantka in njegovih bližnjih ni odvrnilo od uporabe enakih vedenjskih vzorcev. Normalno da ne, saj je bil v družbi svojih najbližjih, tistih, ki so ga imeli najraje. Poleg tega pa: »Tako se to dela! Tako je v življenju!«, so govorili in se med sabo spodbujali.

Seveda je naš fantek odraščal, postal je najstnik in iz svojega najstniškega uporništva ni želel uporabljati več teh zelo znanih vzorcev. Včasih se je odločil, da bo naredil nekaj drugače, velikokrat ravno nasprotno kot prej. Največkrat sam. Želel je narediti drugače kot starši. Ponavljal si je: »Ne želim biti kot moji starši.« Problem je bil v tem, da so bili ti novi vzorci zanj nekaj novega, neznanega in nekaj česar ga je bilo velikokrat strah. Težko mu je bilo, ampak iz svoje trme mu je večkrat uspelo. Vedno večkrat…

Nato je odrastel, zdaj je moški, ki ponovno uporablja vzorce, ki so enaki kot jih je uporabljal kot mali fantek v »varnem« zavetju svoje družine. Pridejo dnevi, ko mu je to všeč, ko je celo ponosen na to. Pridejo dnevi, ko mu to ni všeč, ko se mu lastna dejanja gnusijo ampak kljub temu ne zna, ne zmore ali pa noče drugače. Kljub temu, da so nevarni, so mu znani in »domači« in zato jih še vedno uporablja. Večkrat ima zaradi tega hude težave z drugimi in sam s sabo. Zmeden je in bije bitko znotraj sebe. Na žalost vedno večkrat obupa in »tisto nekaj znotraj njega« je močnejše.

Sedaj pričakuje svojega prvega otroka in resno razmišlja o tem, kakšne vzorce bo učil svojega otroka…

SE NADALJUJE…

Leave a Reply