Naučimo se reči “NE” – orodja – NADALJEVANJE

Če ste naredili vajo, ki sem vam jo predlagal v prejšnjem tednu, imate sedaj v svojem zvezku nekaj situacij (eni več, drugi manj), ko bi si želeli, da bi izrekli besedico “NE”, pa je niste znali ali zmogli. Poleg tega imate tudi dopisane stavke, ki bi si jih želeli izreči ob tem, ko bi rekli “NE”. Odlično! Sedaj lahko greste korak naprej. Najprej si še enkrat preberite vse napisane situacije in poskušajte ugotoviti ali se določene situacije ponavljajo (kar je zelo možno). Nato izberite eno izmed njih in sprejmite odločitev, da boste v naslednji podobni situaciji rekli “NE” in tudi tisti stavek ali več njih, ki jih imate ob tej situaciji zapisane. Bodite potrpežljivi, mogoče vam bo na začetku uspelo to narediti enkrat ali dvakrat na teden, to je OK, važno je, da trenirate in da vam počasi pride v kri. Želim vam, da bi ob vsakem uspešno izrečenem “NE” doživeli vsaj malo zadovoljstvo.

Nikar se ne bojte reakcij drugih, večina bo vaš “NE” čisto “normalno” sprejela, sicer ob tem ne bodo najbolj navdušeni, ampak zgodilo se ne bo nič hudega. Nekateri bodo celo rekli ali pa si pri sebi mislili: “Končno se mu/ji je uspelo postaviti zase.”. Seveda pa bo nekaterim lahko ta vaš “NE” tako čuden, da bodo bolj ali manj burno odreagirali. Ne ustrašite se tega, osebe, ki so vam blizu, se bodo že navadile in sprejele, da v odnosih vsaka stran tudi kdaj reče “NE” željam drugega. Če pa gre za ljudi, ki vam niso blizu, se pa še manj sekirajte. V končni fazi pa, kdo pa so oni, da bi se zaradi njih sekirali?

Oglasim se vam z naslednjim blogom čez kakšen mesec, ker odhajam na potovanje. V tem času pridno trenirajte, še vedno pa si vsak dan zapisujte situacije, ko vam ni uspelo reči “NE”, poleg tega z drugo barvo pa tudi že situacije, ko vam je z zavestno odločitvijo in voljo uspelo izreči “NE”. Srečno!

Leave a Reply