Naučimo se reči “NE”- “orodja”

Nadaljujmo z zadnjič začeto temo in si poglejmo eno izmed možnih orodij, vaj, ki nam bo pomagala pri odločitvi in izgradnji veščine, da bomo lažje ali sploh izrekli “NE”. Na začetku ne pričakujte, da bo to lahko, pa tudi kasneje ne pričakujte, da boste doživljali neka zelo prijetna čustva, ko boste rutinirano izrekali “NE”. Logično in normalno je, da doživljamo ob tem neka vsaj blaga neprijetna čustva ali pa vsaj mešanico prijetnih in neprijetnih.

Naloga bo trajala en teden z možnostjo podaljšanja. Nabavite si zvezek kamor boste vsak večer pred spanjem zapisovali svoje dnevne situacije. Vsak večer zapišite situacije, ko ste imeli priložnost in niste izrekli “NE”, čeprav bi si to želeli ali ste vedeli, da bi morali, pa nekako niste zmogli. Opišite situacijo, napišite tudi, kaj ste naredili. Ko imate napisane vse dnevne situacije, si jih še enkrat preberite in poleg vsake situacije napišite, kako bi lahko drugače odreagirali. Najbolje je, da dobesedno napišete stavek ali več njih, ki bi jih izrekli, če bi lahko. Če ne veste, kaj bi bilo za izreči, lahko pomislite, kaj bi svetovali svojemu najboljšemu prijatelju, če bi se znašel v isti situaciji in bi vas prosil za vaše mnenje ali pomoč.

Po enem tednu boste imeli listo vaših tedenskih situacij in če sami od sebe ne boste dobili ideje, kaj sedaj narediti s to listo, pokukajte čez en teden na tole stran, kjer vam bom dal nadaljna navodila in napotke…

 

Leave a Reply