Skupinska terapija

V terapevtski skupini se med člani skupine razvije poseben odnos, ki terapevtsko vpliva na vse udeležence. V skupini imate priložnost predebatirati in tudi izkusiti medosebne odnose, ki jih do sedaj v življenju še niste.

 

Mnenje udeleženke:

 

“Priznam, da sem na prvo srečanje prišla s cmokom v grlu, saj sem imela glede terapije v skupini kar nekaj pomislekov, še zlasti glede zaupanja. Že prvi večer je sledilo presenečenje, vsi člani smo se odprli in razgalili naše probleme. Pomisleki so se razblinili in na drugo srečanje sem odšla z velikim veseljem in s pričakovanji, da razrešim kakšno svojo težavo. Način dela mi je zelo ustrezal; stokovno vodenje, ki mu sledi feedback članov skupine. In njihova mnenja, opažanja in pripombe so zares dragocene, tudi takrat, ko se z njimi ne strinjaš povsem. Skupina mi je na eni strani nudila varnost in mi dala občutek pripadnosti in sprejetosti, po drugi strani pa mi je omogočila duhovno rast in mi pomagala, da sem se lažje spopadla z nekaterimi svojimi problemi. Med člani se stkejo neke nevidne vezi, ki dajejo skupini svoj čar in iz katerih vsak posameznik črpa moč in energijo. Četrtkovi večeri so tako postali nekaj lepega, nekaj, kar sem nestrpno pričakovala in nekaj, kar bom zelo pogrešala.

In še nekaj besed o tebi kot terapevtu… Za tvojo skupino sem se odločila, ker nisi le TA-jevec, ampak tudi psiholog. Tvoj stil vodenja naših srečanj mi je bil zelo všeč. Lastnosti, ki te po mojem mnenju še posebej odlikujejo (če izpostavim le nekatere): strokoven, korekten, pronicljiv, strog in nepopustljiv, ko začutiš, da se druga stran izmika resnici in veš, da jo le-ta lahko pripelje do odrešitve, vendar dovolj senzibilen, da veš, kdaj je potrebno odnehati in s terapijo nadaljevati prihodnjič. Znaš biti tudi dovolj potrpežljiv, da daš človeku svoj čas, da se lahko varno odpira tudi bolj počasi, kadar to potrebuje. Nepogrešljiva začimba je tudi tvoj smisel za humor in slikovite metafore.

Hvala ti in hvala skupini.”

Udeleženka, 43

 

 

“SKUPINA

-me je naučila tega, da vedno, ko se znajdem v situaciji, ko mislim, da si ne morem več sama pomagati, obstaja nekdo, ki mi bo pripravljen pomagati pri “iskanju poti iz začaranega gozda”,
-zaradi nje četrtek ni bil samo še en dan v tednu,
-na skupini sem spoznala, da je zelo dobro delovala po principu vsi drugačni, vsi enotni v težavah,
-neopisljivo dober občutek, ko veš, da v težavah nisi več sam,
-ker sem dobila goro pozitivnih nasvetov, ki jih bom z veseljem uporabila za lažjo pot skozi življenje,
-mi je dovolila biti to, kar sem, dovolila mi je BITI JAZ.”

Udeleženka, 26

Skladno s kodeksom psihološke in psihoterapevtske etike me kot psihoterapevta veže zaveza molčečnosti. To pomeni, da ničesar, kar mi poveste na terapijah in svetovanjih, ne delim z drugimi. Molčečnost bi prekršil le v primeru, ko bi resno želeli poškodovati sebe ali druge. Prav tako se vsi udeleženci že na prvem srečanju zavežejo k molčečnosti o vsem, kar slišijo na skupini.